23 Ekim 2009 Cuma

Tyus Edney


1998 / 99 sezonunda NBA'deki lock-out sayesinde Boston Celtics'ten Zalgiris'e gelmiş, benim izlediğim Avrupadaki en değerli oyunculardan biridir Tyus Edney... Özellikle ilk senesinde çok canımızı yakarak Avrupanın en değerli oyuncusu kademesine yükselmişti bir anda. Çünkü Euroleague final fourunun MVPsi ve şampiyon Zalgiris Kaunas ın en değerli parçasıydı.
O sene Fenerbahçe, tarihindeki ilk Euroleague maçında Zalgiris'i İbrahimin maç boyu, Abdul-Raufun da ikinci yarıdaki mükemmel oyunu ile 99-84 yeniyordu ama Tyus Edney hemen dikkatimi çekmişti. Çok hızlıydı, çok zekiydi. İçeri driveları durdurulamaz gibiydi. Fenerbahçenin bu galibiyeti o sezon Türk takımlarının Zalgiris karşısındaki 6 maçtaki tek galibiyetti. Önce ikinci turda Ülkeri yıkan Edney, asıl öldürücü darbeyi Efes Pilsen'e vuruyordu ne yazık ki... Çeyrek finalde Efesin son topta kaybettiği maçta 9 sayı 10 asist ile güzel bir oyun sergiliyordu ama İstanbuldaki performansını belki kendisi bile unutamıyordur. Maçın ikinci yarısı berabere giderken ikisi Saviçin biri de Hüseyin Beşok un üzerinden olmak üzere, arka arkaya 3 tane inanılmaz turnike bırakmıştı potamıza. Yanılmıyorsam ikisi basket faul olarak sonuçlanmıştı. İnanılmaz spektaküler turnikelerdi bunlar. Sadece NBAde görebileceğimi düşündüğüm bazı hareketleri Tyus Edney o gün göstermişti bana. Ama maalesef o hareketlerin keyfini yaşayamadım:(
Sonra F4da sırasıyla Olympiakos ve şöhretler karması Kinder Bolognayı yenen Zalgirisin maestrosuydu. Hızlı hücumları enfesti. Efes e attıklarının bir benzerini de Kinder potasına göndermişti. Bu hareket o senenin basketbol programlarını bolca süslüyordu.




Yüksek bir ücretle Benetton a transfer oldu. Biraz yanlıştı bence bu hareketi. Herkes bir anda Benetton ı EL favorisi gösteriyordu ama Benettonın yaşlı forvetleri(Pittis, Nicola) ve yetersiz kısaları(Traina vs) bunun için yeterli değildi. SOnra NBA'i denedi olmadı 2001/02 sezonunda bu sefer sağlam bir kadrosu olan Benettona geri döndü. 2 sene ortalığı kasıp kavurdu yine. Final-Fourlarda boy gösterdi. 2002 yarı finalinde muhteşem Ginobilliye, 2003 finalinde de yine mükemmel Jasikevicius a karşı kaybetti. İşin ilginçi de Benetton her sene Efes Pilsenle aynı grupta yer alıyordu ve Edney abimizi izleyebiliyorduk. 2004teki maçta Enderin Edney karşısındaki performansını izleyince ister istemez umuda kapılmıştık ama yanılmışız:)) O maç için LAngdon ve Granger abilerime tekrar saygılarımı iletirim.
2004ten sonra bir düşüşe geçti ve herkes artık onun döneminin bittiğini düşünmüştü. Ama Olymiakosta 33 yaşında yine harikalar yarattı, işte budur dedirtti, maziyi hatırlattı:)
1998 lock-out u için Patrick Ewinge sonsuz saygılarımı iletiyorum. Tyus Edney gibi bir adamı çıplak gözle olmasa bile ekranlardan bolca izlemek çok güzeldi. Keşke lacivert beyazlı formayla izleyebilseydim ama kısmet olmadı...

1 yorum:

  1. bize karşı 10/10 ya da 14/14 gibi bir serbest atış istatistiği ile oynamıştı. ancak avrupa'da oynar orası da ayrı bir konu:)

    YanıtlaSil