8 Ekim 2009 Perşembe

Genç Yetenekler ve Geliştirme Gösteren oyuncular

1985 ve üstü genç denilebilecek oyuncularımızla ilgili bir yazı yazmak istedim. Potansiyelini yıldız ve genç takımlarda göstermiş, üst yapıda kendini kanıtlamaya çalışan basketbolcularımızdan gözüme yıllardır çarpan ve artık bu sene büyük beklentiler içine girmiş olduklarımı bu yazımda belirtmek istedim.

Oyun Kurucu pozisyonu:


Barış Ermiş (DT: 1985, Boy: 195, Banvit): Efes Pilsen altyapısından yetişmiş olan Barış altyapı milli takımlarında kendinden çokca söz ettirmişti. Zaten bence kendi kuşağındaki en iyi oyuncu Barış'tır. Üst yapıdaki macerası El-Amin in arkasında beklediği 2003-04 sezonunda Beşiktaş'ta başladı. Sonraki sene Efes e geçti. İkinci senesinde bence Euroleague'de güzel maçlar da çıkarmasına rağmen bir türlü Oktay Mahmuti'nin gözüne giremedi ve Türk Telekom a kiralandı. Orada da tutanamdı ama sonraki sene Pınar KSKda kendini gösterdi. Tekrar Türk Telekom macerası derken bu sene kendisi için en doğru kararı verdi ve Banvite geçti. Bence Barış bu sene bir üst seviyeye sıçrama senesinde. Bu sene hep ilk beş oynayacak ve büyük sorumluluk alacak. Banvit turnuvasındaki ve Türkiye kupasındaki performansı da çok umut verici. En büyük dileğim Efes Pilsene geri dönebilmesi. Bence o yeteneğe sahip bir oyuncu Barış Ermiş. Drivelerı, pasları, şutu çok kaliteli. Oyunu iyi okuyor. Belki savunması için mükemmel diyemem ama hücum gücü çok yüksek bir oyun kurucu...

Hakan Demirel (DT: 1986, Boy: 190, Darüşşafaka): Hakan, benim çok şeyler beklediğim, hatta Türk basketbol camiasının çok şeyler beklediği, zamanında David Rivers'ın sürekli övdüğü, 86 kuşağının Avrupa'da Sergio Rodriguez ile kıyaslanan, 2004 gençler şampiyonasının en iyi guardı seçilmiş bir oyuncuydu. Herşey Fenerbahçe'ye transfer olmasıyla alt üst oldu diye düşünüyorum. 18 yaşında daha fazla süre alabileceği bir takıma gitseydi şu an çok daha farklı bir yerde olabilirdi bence Hakan. Ama O da bence bu seneyi sıçrama yılı olarak geçirecek. Daçkanın bir numaralı guardı durumunda. 30 dakika oynayacak en az. Bence bu şansı iyi değerlendirecek ve kendini yeniden ispatlayacak.

Soner Şentürk: (DT: 1986, Boy: 192, Türk Telekom): Daçkada süper bir çıkış yakalayan benim çok sevdiğim, oyun zekası üst düzey olan Soner, bence bu sene bu çıkışını devam ettiremeyecek. Çünkü Telekom rotasyonunda Mallet ve Tutku çok yer kaplayacaklar. Bence çok zor bir sezon olacak Soner için.

Mehmet Yağmur (DT: 1987, Boy: 187, Tofaş): 2005 Avrupa Şampiyonasında Cenk ve Oğuz la beraber takımı finale taşıyan, KSKda 17 yaşında Efes e karşı yarı final maçı oynayabilen(7 sayı atmıştı İzmirde:)), 2003 Yıldızlar Avrupa finalinde İspanyaya 20 sayı atan Mehmet de büyüüük hayal kırıklıklarından biridir. Gerçi hala kredisi var. Hala potansiyelini kanıtlayıp büyük takımlarda oynayabilir. Ama aşırı kilo alması, düşük formu çok üzüyor beni.

Doğuş Balbay (DT: 1989, Boy: 186, University of Texas): Kendisini çok izleme fırsatı bulamadım. Ama 2004 ve 2005 Avrupa yıldızlar şampiyonalarındaki performanslarını iyi biliyorum. Texas tercihi bakalım Onun gelişimi nasıl etkileyecek. Engin Atsür vakası olmasından çok korkuyorum ya orası ayrı. Efendim Engin Dünya Gençler şampiyonasında en iyi şutör guard seçilmişti Erazem Lorbekin MVP olduğu 2002 turnuvasında, sonra gitti NCAA e yumuşak bileğini kabalaştırdı. Nereden nereye:)

Skorer Guard Pozisyonu:

Cenk Akyol(DT: 1987, Boy: 200, Air Avellino): En büyük hayal kırıklığı... 2005te son sıradan NBA e draft olan oyuncumuz altyapıdaki uluslararası turnuvalarının neredeyse tamamında kendisinden söz ettirmişti. Top çalma yeteneği, çok kolay adam geçmesi, müthiş şutu en büyük özellikleriydi. Bütün Avrupa Onu tanımıştı. 2006 dünya şampiyonasında 19 yaşında çeyrek finalde Ginobilliyle karşı karşıya oynama şansı yakalamıştı. 2006da iyi maçlar da çıkardı. Harun'un veliahtı deniliyordu kendisi için. Açıkcası ben de çok fazla güveniyordum Cenk'e. Eskiden Türkiye'nin çok iyi olduğu bir pozisyondu iki numara pozisyonu: Ufuk Sarıca, Harun Erdenay, İbrahim Kutluay ve hatta Serkan Erdoğan. Ama uzun zamandır bu pozisyonda sağlam bir oyuncumuz çıkmıyordu. Cenk bu boşluğu dolduracak diye düşünüyordum. Ama olmadı. Avellino'da neler yapar bilemiyorum. Onun pozisyonuna kısa bir NBA kariyeri olan DeMarcus Nelson ı almışlar. Genel olarak Avellino iyi bir takım. İtalyada bu takımda iyi işler yapması Cenk adına çok iyi olur. Belki Avrupa'nın en iyi skorer guardı olamayacak ama sonuçta hala iyi bir oyuncu Cenk. Neler yapacağını bekleyip göreceğiz.

Melih Mahmutoğlu (DT: 1990, Boy: 192, Darüşşafaka): Efes Pilsen altyapısından yetişmiş müthiş bir şütör Melih. Bazı yazılarda İbrahim Kutluay ile bile kıyaslamalar yapılıyor. Umarım beklenen patlamayı gerçekleştirir. Çünkü Türkiyenin acil olarak iyi 2 numaralara ihtiyacı var.

Birkan Batuk(DT: 1990, Boy: 196, Pınar KSK): Zamanında Jordan'la buluşma seçimlerini kazanmış, Ülker altyapısından yetişmiş olan Birkan'ı bu sene KSKda bolca izleme şansını yakalayacağımızı düşünüyorum.


Kısa Forvet Pozisyonu:

Barış Hersek (DT: 1988, Boy: 208, Banvit): En büyük ikinci hayal kırıklığı. Kendi kuşağında karşılaştırıldığı Batum, Gallinari gibi adamlar NBA oldular ve takımlarında zaman bulabiliyorlar, Claver bile NBA oldu. Ama Barış a ne oldu anlamak mümkün değil. Efes'in minik takımdan itibaren P.Guard, Off Guard, Kısa Forvet pozisyonlarında kullanıyoruz dediği Barışın bu hali akıl alır gibi değil. Topla adam geçip turnike atması ya da smaç vurması bana şimdilik hayal gibi geliyor. Tamam bileği düzgün. Faul atışlarından anlayabiliyoruz şu an bunu ama biraz kendine güvenmesi gerekiyor çünkü çok fazla boş
üçlük kaçırıyor. O da heralde kendinden beklenenlerin farkında ve bunları karşılayamamanın sıkıntısını yaşıyor. Bu sene Banvit e geldi. Orhun Ene'yle kendini bulur diye düşünüyordum. Çünkü 2004teki turnuvada onların başında Orhun Ene vardı. Barışın yıldızlaştığı, takımımızın tek mağlubiyetle 3. olduğu bir turnuvaydı.

Kerem Özkan(DT: 1988, Boy: 201, Beşiktaş CT): Banvit turnuvasında izlediğim bir oyuncu. Halukla antreman yapması bile kendisini geliştirebilmesi için yeterli bence. Şutunu geliştirebilirse çok iyi bir kısa forvet olabilir.

Can Özcan(DT: 1989, Boy: 204, Darüşşafaka): 2005te Avrupa şampiyonu olan yıldız milli takımımızın Doğuş'la birlikte en önemli oyunucusuydu. Ama o da henüz üst yapılarda kendini gösteremedi:( Bu sene umarım istediği süreleri alır.

Gökhan Şirin (DT: 1990, Boy: 208, NCAA):

Power Forvet Pozisyonu:

Ersan İlyasova(DT: 1987, Boy: 208, Milwaukee Bucks): Ersan için çok şey yazmaya gerek yok. Bence uzak ara önümüzdeki 10 yılın, Türkiye adına en önemli oyuncusu. Zaten gözüken bazı acemilikleri dışında mükemmel bir oyuncu Ersan. Slovenyayı grupta yenebilseydik belki de Sabonisten sonra Avrupa Şampiyonalarının gelmiş geçmiş en genç MVP si olacaktı. Bu açıklama Onun için yeterli bence.

Enes Kanter (DT: 1992, Boy: 208, FB Ülker e geri döneceği konuşuluyor): Enes Kanter kendi kuşağının Avrupadaki tartışmasız en iyi oyuncusu(yaşının küçültme olduğu konuşuluyor ama ben inanmıyorum). Enes tıpkı Ersan gibi Albert Schweitzer turnuvasında ve altyapıdaki bir Avrupa şampiyonasında MVP ödüllerini kazandı. Umarım FBye geri döner ve onu daha sık izlemeye başlarız. Ama 2010dan itibaren Onu bütün uluslararası turnuvalarda milli takım formasını giyerken izleyeceğiz.

Emre Bayav (DT: 1987, Boy: 212, Pınar KSK): Kızılyıldızın 16 yaşında İTÜden transfer ettiği bu oyuncumuz da hayal kırıklıklarının arasına adını yazdırmıştır. Pınar KSKde kendine gelir mi bilemiyorum.

Erhan Yetim(DT: 1987, Boy: 204, Erdemir): Efsane diye adlandırılan 87 jenerasyonun önemli oyuncularındandı Erhan. Her sene Avrupa şampiyonları kadrolarında yer aldı. Bakalım bu sene Erdemirde yabancı uzunlar arasında kendine ne kadar yer alacak. Gerçi 3 numarada da oynuyordu ama orada da Curry var.

Furkan Aldemir(DT: 1991, Boy: 205, Pınar KSK): Karşıyaka'nın gözbebeği

İlkan Karaman (DT: 1990, Boy: 205, Tofaş):

Deniz Kılıçlı (DT: 1990, Boy: 208, NCAA): Deniz Efes altyapısının yetiştirdiği ama Amerikaya kaptırdığı başka bir genç oyuncu. Deniz zamanında tüm 90 doğumlu oyuncular arasında 8. sırada gösteriliyordu
http://www.denizkilicli.com.tr/news/01_01_2009/01_01_2009.html
Ama artık bu listede yer almıyor maalesef:
http://www.draftexpress.com/rankings/International--90/

Pivot Pozisyonu:

Ömer Aşık(DT: 1986, Boy: 214, FB Ülker): Ömer için de ne söylesem az. Kendini bu kadar çabuk geliştirebilen bir oyuncu Türkiyeye gelmemiştir. Gasol, Gortat, Kristic gibi uzunlar karşısındaki performansı ortada. Avrupa şampiyonasında herkesçe öğrenilen serbest atış sorununu da çalışkanlığıyla ortadan kaldıracaktır.

Oğuz Savaş(DT: 1987, Boy: 210, FB Ülker): Oğuz'dan da haklı olarak çok şeyler bekliyoruz 2003ten beri. Kendini gösterdiği zamanlar oldu. Ancak bence atletik yeteneklerinin kısıtlı oluşu, savunmada ve ribaundlarda yeterince etkili olamayışı diğer önemli özelliklerinin önüne geçmeye başladı. Tabii Oğuz daha çok genç. Ama NBA olamıyışının sebebi bence bu. Ayakları çok yavaşladı.

Semih Erden (DT: 1986, Boy: 212, FB Ülker): Milli takım oyuncusu olduğu için yazdım buraya. Hiçbir beklentim yok Semihten. Bence asla istenilen düzeye gelemeyecek.

Cemal Nalga(DT: 1987, Boy: 210, GS CC): Cemal, umarım Fatih Solak -the Yetenek düşmanı- transfer edilmez de, GS'da çok iyi kısaların yanında, ilk beşte uzun süreler alma şansını yakalar. Genç yaşta bu sorumluluğu almak, gelişimine direk etki edecektir.

Bora Hun Paçun(DT: 1987, Boy: 212, Darüşşafaka): Çok beklentim yok. Bekleyip göreceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder